سوالات دندانپزشکی

اطلاعات و سوالات دندانپزشکی

سوالات دندانپزشکی

اطلاعات و سوالات دندانپزشکی

بدون خمیر دندان مسواک بزنید!!! (اختراع مسواک جدید)

مسواک جدید بدون خمیر دندان

تیتانیوم، این فلز چند قابلیتی که در همه جا و همه چیز، از موتور جت گرفته تا قاب عینک استفاده می ‌شود، به تازگی قرار است نقش جدیدتری را هم ایفا کند و آن نقشی حیاتی در 2 نوع مسواک است که می‌ خواهند دنیای بهداشت دهان و دندان را تکان دهند.

مسواک جدید تیتانیومی

مسواک‌های نسل آینده، شما را از استفاده از خمیر دندان بی نیاز می ‌کند و در عوض، در داخل آن، هسته‌ای از جنس دی اکسید تیتانیوم وجود دارد که باعث ایجاد نوعی واکنش الکتروشیمیایی می‌ شود که در نتیجه آن جرم دندان‌ها از بین می ‌رود.

موهای برس مسواک دوم، رشته‌های ظریفی از جنس تیتانیوم هستند که تا سال‌ها سالم می‌ مانند. هر دوی این مسواک‌ها در مراحل مقدماتی بررسی، نظر مطلوب دانشمندان، دندانپزشکان و مصرف ‌کنندگان آزمایشی را به خود جلب کرده‌اند.

مسواک‌های ما، که امتحان خود را پس داده و مورد قبول دندانپزشکان قرار گرفته اند، سال هاست که تغییر چندانی نکرده‌اند. در دنیای دندانپزشکی، که متخصصان به ندرت بر سر چیزی توافق دارند، این 2 مسواک جدید توانسته‌اند تا حدودی جای خود را باز کنند.

مسواک بدون خمیر دندان را ژاپنی‌ها اختراع کرده‌اند. قیمت این نوع مسواک در آمریکا 29 دلار و 95 سنت است. اریک پاورز، از شرکت بین‌المللی پاورز، که اخیراً واردات این نوع مسواک را شروع کرده، می ‌گوید: "مردم فکر می‌ کنند این یک جور حقه است. اگر ما این مسواک را در قفسه فروشگاه‌ها کنار یک مسواک 99 سنتی بگذاریم، شما کدامشان را می ‌خرید؟"

اما نیک راوتی، مدیر یک فروشگاه در منهتن، معتقد است که اگر یک بار از این مسواک استفاده کرده باشید، دیگر برای خریدنش مردد نمی ‌مانید. او می‌ گوید هر بار که سس سالسای مورد علاقه‌ام را می‌ خورم، تا مدتی بعد مزه ترش آن از دهانم بیرون نمی ‌رود. با استفاده از این مسواک، این مزه به راحتی از بین می ‌رود. راوتی می‌ گوید: "این عجیب‌ترین احساسی است که تا حالا داشته ام! من بعد از استفاده از این مسواک، احساس بهتری نسبت به زمانی دارم که از یک مسواک معمولی استفاده می ‌کنم."

البته استفاده از این مسواک، به نوعی ناخوشایند هم هست، چرا که این مسواک برای فعال شدن به نور درخشان نیاز دارد. (آقای راوتی، با استفاده از یک چراغ مطالعه در دهانش نور می‌ اندازد.)

عملکرد این مسواک، به یک خاصیت دی اکسید تیتانیوم به نام خاصیت فوتوکاتالیتیک وابسته است. این بدان معناست که دی اکسید تیتانیوم در حضور نور، یک سری واکنش‌های شیمیایی تولید می کند.

در دسته مسواک، استوانه باریکی از جنس دی اکسید تیتانیوم وجود دارد. تابش نور به این استوانه موجب آزاد شدن الکترون‌ها با بار منفی می ‌شود که ذرات باردار با بار مثبت را از جرم دندانی می ‌ربایند و سبب واکنش اکسیداسیون می ‌شوند. عمل مسواک زدن سبب می‌ شود تا بزاق دهان دارای بار الکتریکی منفی شده و جرم دندان‌ها را جذب و تجزیه کند.

دکتر دونالد سلمارتن، یک پژوهشگر برجسته از آزمایشگاه انرژی‌های قابل تجدید، در ایالت کلرادو می ‌گوید: "مفهوم این کار، صحیح است. سازندگان این مسواک معتقدند شما می ‌توانید در دهانتان، واکنش‌های الکتروشیمیایی اکسیداسیون را انجام دهید. اساس قضیه منطقی به ‌نظر می ‌رسد و چیز دور از ذهنی نیست."

 اما دکتر سلمارتن، سؤالاتی هم راجع به جزئیات ماجرا دارد. وی می‌ خواهد بداند آیا طول موج نور مرئی، برای پیشبرد واکنش در دهان تاریک انسان کافی است؟ آیا بار مثبتی که ایجاد می ‌شود واقعاً جرم دندانی را از بین می ‌برد؟ وی می ‌گوید: "فرض بر این است که بزاق، که یک محلول آبدار و پر از مولکول‌های حیاتی است، الکترولیت کافی برای شکسته شدن جرم‌هاست."

دکتر کنیو کومی یاما، یک دندانپزشک و استاد دانشگاه در کانادا هم اکنون مشغول انجام پژوهش روی نسل جدید مسواک بدون خمیر دندان است که وجود یک پانل خورشیدی در دسته شان، واکنش را تسریع می ‌کند. شرکت شیکن اوزاکای ژاپن، تولید‌کننده مسواک بدون خمیر دندان، پشتیبانی تحقیقات دکتر کومی یاما را بر عهده دارد. دکتر کومی یاما معتقد است که این مسواک، تعداد باکتری‌های دهان را کم می‌ کند. وی می ‌گوید: "ما می‌ توانیم اثبات کنیم که این محصول خاصیت باکتری‌کشی دارد."

 شرکت تولید‌کننده این مسواک می‌ گوید هسته دی اکسید تیتانیومی مسواک، هرگز خاصیت خود را از دست نمی ‌دهد، اما سر مسواک باید پس از مدتی تعویض شود، چرا که موهای نایلونی برس مسواک از شکل می ‌افتند. این شرکت، برای مسواک خود سرهای یدکی هم تولید کرده است. 

نوع دوم مسواک‌های تیتانیوم دار

اما نوع دوم مسواک‌های تیتانیوم دار، برای حل همین مشکل طراحی شده است. موهای برس این مسواک عمری طولانی دارند.

دکتر دین رابینسون، یک دندانپزشک در آریزونا، این مسواک را اختراع کرده و می ‌گوید:

"مسواک‌هایی که برس نایلونی دارند، در عرض 3 ماه اول استفاده، 30 درصد کارایی خود را که همان قابلیت تمیز کردن جرم هاست، از دست می ‌دهند." مسواک‌های جدید قرار است 4 - 3 سال عمر کنند.

دکتر رابینسون، نوعی روش اتوماتیک برای تمیز کردن بین دندان‌ها با آب، به جای نخ دندان، اختراع کرده است. او در اصل این کار را با یک رشته نازک از آلیاژ تیتانیوم آزمایش کرده و دریافته بود این رشته تا حد شگفت انگیزی انعطاف پذیر است. او کشف کرد که اگر بتوان این رشته‌ها را تا حد امکان ظریف ساخت، می ‌توان از آنها، موهایی بسیار عالی برای برس مسواک تولید کرد.

دکتر رابینسون می ‌گوید: رشته‌های نایلونی به خوبی خم می ‌شوند، ولی به ‌طور کامل سر جای اولشان بر نمی‌ گردند و خاصیت فنری اندکی دارند. بنابر این شخص مجبور است برای فرو بردن رشته‌ها به داخل فضای میان لثه و دندان و نیز فضای بین دندان‌ها، دستش را کلی کش و قوس بدهد! در مقابل، رشته‌های تیتانیومی مسواک جدید، شکل و کارایی خود را از دست نمی‌ دهند.

شخص به آرامی نوک رشته‌های مسواک را، که از موی گربه هم نرم تر و در عین حال استوار هستند، حرکت می ‌دهد و رشته‌ها به زیر خط میان لثه و دندان و در میان عمیق‌ترین شکاف‌های دندان‌ها رسوخ می ‌کنند.

دکتر رابینسون می ‌گوید: رشته‌های تیتانیوم شکلشان را از دست نمی ‌دهند، اما ممکن است بشکنند، یا بیفتند که در این صورت مسواک دیگر قابل استفاده نخواهد بود. وی می ‌افزاید به محض آن که تکنیک وصل کردن رشته‌های تیتانیوم به سر مسواک، تکامل یابد، این مسواک در دسترس مردم قرار خواهد گرفت. قرار است قیمت این مسواک 46 دلار و 95 سنت باشد.

اما آیا تمیز کردن دندان‌ها با فلز، به همان اندازه که به ‌نظر می ‌رسد ترسناک است؟ دکتر رابینسون می ‌گوید: این رشته‌ها اصلاً خشن نیستند. یکی از کارشناسانی که محصولات دندانپزشکی را مورد آزمایش قرار می‌ دهد نیز می ‌گوید: "در یک ارزیابی مستقل، مشخص شد که سایندگی برس این مسواک از رشته‌های نایلونی مسواک‌های معمولی بیشتر نیست."

 دکتر مایکل برون، یک دندانپزشک متخصص پروتز در منهتن، این مسواک را امتحان کرده و تحت ‌تأثیرات مطلوب آن قرار گرفته است. او می ‌گوید: هر چند آزمایش درازمدت این مسواک ضرورت دارد، اما به ‌نظر می ‌رسد که این مسواک می ‌تواند جرم‌های موجود در مرز ظریف بین بافت سخت و نرم دهان را به آسانی از بین برده و به عمیق‌ترین شیارها نفوذ کند. او معتقد است مسواک جدید می ‌تواند یک تحول نمونه در حرفه دندانپزشکی به شمار بیاید.

افرادی که به استفاده از مسواک‌های نرم عادت کرده اند، ممکن است تمایلی به خرید این مسواک با برسی عجیب و قیمتی هنگفت، نداشته باشند، ولی دکتر برون قیمت بالای این مسواک را مانع از خرید آن نمی ‌داند. او می ‌گوید: "مردم می ‌خواهند دهان و دندان سالم داشته باشند." 

برگرفته از سایت : www.tebyan.net

دندانپزشکی زیبایی - قسمت اول - گذاشتن نگین روی دندان

  • نگین‌های دندانی، لبخندتان را زیباتر می‌کنند اما بی‌خطر نیستند
    فصل تابستان که از راه می‌رسد، مطب‌های دندانپزشکی در اروپا، آمریکا و حتی در همین ایران خودمان بسیار شلوغ‌تر می‌شوند و به خصوص خانم‌ها و آقایان جوانی که در جستجوی زیبایی بیشتری هستند، برای داشتن دندان‌هایی زیباتر نزد دندان‌پزشک‌شان می‌روند.
  • ▪ این لبخند برایتان گران تمام می‌شود
    فصل تابستان که از راه می‌رسد، مطب‌های دندانپزشکی در اروپا، آمریکا و حتی در همین ایران خودمان بسیار شلوغ‌تر می‌شوند و به خصوص خانم‌ها و آقایان جوانی که در جستجوی زیبایی بیشتری هستند، برای داشتن دندان‌هایی زیباتر نزد دندان‌پزشک‌شان می‌روند. در این میان، ارتودنسی و ردیف و سفیدکردن دندان‌ها، بیش از سایر درمان‌های دندان‌پزشکی زیبایی طرفدار دارد. ولی تازگی‌ها در میان طرفداران لبخند زیبا، به ویژه خانم‌ها، حرف‌های تازه‌ای هم شنیده می‌شود که همان «نگین‌های دندانی» است.
    بسیاری از بانوان به شوق داشتن لبخندی درخشان، برای کاشتن نگین روی دندان‌هایشان راهی مطب دندانپزشکی می‌شوند ولی این برق لبخند به صدمه دیدن دندان‌های سالم می‌ارزد؟
    ● از بی‌دردی تا درد اجتماعی
    نگین‌های دندانی بازار انواع بسیار متفاوتی دارند. شما خودتان می‌توانید رنگ آنها را انتخاب کنید. از سفید گرفته تا رنگ یاقوت قرمز و حتی یاقوت کبود آبی‌رنگ متفاوت است و جنس آنها از شیشه‌های رنگی است. خانم‌ها اغلب بیشترین افرادی هستند که دوست دارند یک نگین روی دندان‌هایشان داشته باشند. اگر دلایل خانم‌های جوان را هم سوال کنید، خواهند گفت که «این نگین‌ها زیبا و موقتی‌اند و هر وقت از آن خسته شدند، می‌توانند از دندان جدایشان کنند و در عین حال ساختمان زیادی از دندان برداشته نخواهد شد.» مریم، از دانشجویانی که چند ماه پیش یک نگین روی دندان‌های جلویی‌اش کاشته است، می‌گوید: «وقتی دندانپزشک نگین را روی دندانم قرارداد، دردی احساس نکردم. پس از آن هم برای مراقبت از نگین، کارهای ویژه‌ای لازم نبود انجام دهم. اگر هم از رنگ این نگین خسته شدم، می‌توانم به دندانپزشک مراجعه کنم و رنگ نگین را برایم عوض کند.» از طرف دیگر، کاشتن نگین روی دندان هنوز هم در میان بسیاری از خانواده‌های ایرانی پذیرفته نمی‌شود و از نظر اجتماعی تایید شده نیست. نفیسه یکی از دختران جوانی بود که وقتی روی صندلی دندانپزشکی برای کاشتن نگین نشسته بود، می‌گفت: «از این به بعد حواسم باشد، باید جوری لبخند بزنم که پدرم متوجه نگین روی دندان‌هایم نشود چون او به شدت با این تزئینات مخالف است.»
    ● روشن چسباندن نگین
    شاید دوست داشته باشید بدانید که وقتی روی صندلی دندانپزشکی می‌نشینید و لحظاتی بعد با یک نگین روی دندان‌تان در آیینه به خودتان لبخند می‌زنید، چه اتفاقی می‌افتد. شاید از چسباندن نگین پشیمان شوید. برای چسباندن نگین، دندانپزشک با وسایل چرخنده و برنده مقداری از مینای سطح دندانتان را برمی‌دارد. بنابراین مینای دندان شما اندکی خراش برداشته و نازک‌تر می‌شود. مینا مقاوم‌ترین ماده بدن است که از ساختمان‌های دندان محافظت می‌کند. سپس سطح دندان‌تان با اسید مخصوصی شسته می‌شود که این اسید نیز تا اندازه‌ای مواد معدنی مینای محکم دندان را حل کرده و سطح مینا را سوراخ سوراخ می‌کند. در نهایت، نگین با استفاده از چسب مخصوصی و با مواد پرکننده هم رنگ دندان به دندان‌تان چسبیده می‌شود. در تمام این مراحل شما به دست خودتان به مینای دندان‌تان آسیب زده‌اید تا نگینی را بر سطح آن بچسبانید. آیا می‌ارزد؟ چسباندن نگین اغلب نیازی به تزریق آمپول بی‌حسی ندارد چون تراش دندان فقط در حد سطح مینا است و در این سطح رشته‌های عصبی وجود ندارد که درد را حس ‌کنند. به همین دلیل چسباندن نگین اغلب بدون درد است. اگر شما چند بار نگین را روی دندان‌تان بچسبانید و جدا کنید، دندان‌هایتان چند بار در یک محل آسیب می‌بینند و نگین دردسرساز خواهد شد. البته نگین‌های جدیدی از جنس زیرکونیوم به بازار آمده که نیاز به تراش دندان ندارند و فقط با چسب ویژه به سطح دندان می‌چسبند.
    ● برلیان، کریستال یا طلا
    نگین‌هایی که برای زیباتر شدن لبخند استفاده می‌شوند، جنس‌های گوناگونی هم دارند. این نگین‌ها برلیان، کریستال یا طلا هستند. البته هزینه‌های کاشت این نگین‌ها با هم متفاوت است. نگین‌های با جنس کریستال به نسبت نوع برلیان از دوام بیشتری برخوردارند، در حالی که نگین‌های برلیان فقط موجب درخشش هر چه بیشتر دندان‌ها می‌شوند. نگین‌ها را خودتان نمی‌توانید از دندان‌هایتان جدا کنید بلکه هر وقت از آنها خسته شدید باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا آنها را از دندان‌تان جدا کند و محل آسیب‌دیده چسباندن نگین روی دندان‌تان را نیز ترمیم کند. نگین‌ها با مسواک زدن از سطح دندان کنده و جدا نمی‌شوند ولی اگر شما با آن غذای سفت بخورید، احتمال جدا شدن نگین از دندان‌تان وجود دارد.
    ●روی کدام دندان؟
    نگین‌های دندانی را برای اینکه جلوه بیشتری هنگام لبخند زدن داشته باشند، اغلب روی یکی از دندان‌های جلویی می‌کارند. دندان جلویی مرکزی و یا کناری و یا نیش یکی از دندان‌هایی است که نگین روی آن قرار می‌گیرد ولی دندان‌های جلویی کناری را بیشتر دندان‌پزشکان برای کاشت نگین انتخاب می‌کنند چون وقتی نور به این نگین روی این دندان برخورد می‌کند، بخشی از آن به طرف چشم منعکس شده و به لبخند درخشندگی خاصی می‌بخشد ولی اگر نگین روی دندان نیش کاشته شود، ممکن است هنگام لبخند زدن به چشم نیاید. اگر نگین روی دندان جلویی میانی هم کار گذاشته شود، تمام نور را به طرف چشم منعکس کرده و چنان جلوه زیبایی نخواهد داشت.
    ● راهنمای نگهداری از نگین روی دندان
    ▪ نگین‌های زیباتر: نگین‌هایی را که قصد دارید روی دندان‌تان بچسبانید، از شرکت‌های سازنده معتبر و تایید شده تهیه کنید. «بازار کاوه» در ایران که بورس لوازم دندانپزشکی در ایران است، مکانی است که شما می‌توانید مجموعه‌ای از نگین‌ها در رنگ‌ها و جنس‌های گوناگون و ساخت شرکت‌های گوناگون را در این مکان پیدا کنید. فراموش نکنید که کیفیت نگین و جنس کریستال آن در ظاهر زیبای آن، داوم و بهداشت آن موثر است. اگر در خرید نگین تخصص ندارید، می‌توانید از دندان‌پزشک‌تان بخواهید که این نگین را برایتان تهیه کند. نگین‌های بهتر، زوایای گردتر و صاف‌تری دارند که پلاک میکروبی‌ کمتری را در اطراف‌شان جمع می‌کنند.
    ▪ دندانپزشک معتبر: هیچ وقت برای گذاشتن نگین روی دندان‌هایتان به آرایشگاه و مکان‌های دیگر نروید. دندانپزشک، مطمئن‌ترین فردی است که می‌تواند نگین را روی دندان شما کار بگذارد. به یاد داشته باشید کاشتن نگین روی دندان، تکنیک خاصی دارد که انجام درست آن موجب می‌شود مینای کمتری از سطح دندان‌تان برداشته شود و کمتر آسیب ببیند و از طرف دیگر شما راحت‌تر بهداشت دندان‌تان را در اطراف نگین رعایت کنید.
    ▪ خوب مسواک بزنید: وقتی نگین را روی دندان‌تان کاشته‌اید، پس از آن سریع مطب را ترک نکنید. به توصیه‌های دندان‌پزشک‌تان درباره روش مسواک زدن صحیح اطراف نگین و رعایت بهداشت آن دقت کافی را داشته باشید و این توصیه‌ها را رعایت کنید. نگین به راحتی محلی برای جمع شدن میکروب‌های پوسیدگی‌زا در سطح دندان‌تان می‌شود و اگر بهداشت دندان‌تان در اطراف نگین را رعایت نکنید، دندان‌هایتان در اطراف نگین و یا زیر آن به زودی پوسیده خواهند شد.
    ▪ جرم‌سازها، نگین ممنوع: اگر شما از افرادی هستید که دندان‌هایتان جرم زیادی می‌گیرند و به اصطلاح بزاق شما جرم‌ساز است، بهتر است از کاشتن نگین صرف‌نظر کنید. اگر هم اصرار دارید از این نگین‌ها استفاده کنید، نخست لازم است دندان‌هایتان را جرم‌گیری کنید و اصول رعایت بهداشت دهان و دندان را دقیقا یاد بگیرید و رعایت کنید.
    ▪ استفاده از مسواک برقی ممنوع: بهتر است پس از چسباندن نگین روی دندان‌هایتان دیگر از مسواک برقی برای تمیز کردن دندان‌هایتان استفاده نکنید. مسواک برقی و ارتعاش ناشی از آن ممکن است نگین را از سطح دندان‌هایتان جدا کند. حداقل ۲۴ ساعت اول پس از چسباندن نگین، روی آن را با مسواک برقی مسواک نزنید.

  • تغذیه و پوسیدگی دندانی در کودکان

    یکی از مهمترین عوامل ایجاد پوسیدگی دندانی مواد قندی می باشند .

    میکروبهای موجود در داخل دهان مواد قندی را تجزیه کرده و تولید اسید می نمایند که اسید حاصله مواد معدنی مینای دندان را تخریب نموده و باعث ایجاد پوسیدگی میگردند

    هر چه زمان تماس مواد قندی با محیط دهان بیشتر باشد تخریب بیشتری صورت می گیرد بنابراین مواد شیرین چسبنده نظیر شکلات ، تافی اثرات تخریبی بیشتری دارند .

    شیرین کردن غذای کودکان باعث عادت نمودن حس چشائی کودک به مواد قندی شده و کودک در سنین بالاتر علاقه بیشتری به مصرف مواد قندی و شیرین نشان میدهد

    در تغذیه کودکان به نکات ذیل دقت فرمائید

    ـ از دادن شیر به کودکان در هنگام خواب تا حد امکان خودداری کنید.

    ـ استفاده از شیشه شیر را پس از یکسالگی قطع کنید.

    ـ از اضافه نمودن قند به محتویات شیشه شیر خودداری کنید.

    ـ از مصرف مواد شیرین در بین وعده های غذائی کودک جلوگیری کنید

    ـ به کودکان بیاموزید در صورت مصرف مواد قندی دهان خود را با آب شستشو دهند .

    ـ برای افزایش استحکام دندان به کودکان توصیه کنید از فراورده های حاوی فلوراید ( خمیر دندان ) دهانشویه حاوی فلوراید استفاده نمائید .

    ـبه کودکان خود بیاموزیم بعد از هر وعده غذا و شب قبل از خواب مسواک بزنید .

    ـ والدین بهترین الگو برای رفتار تغذیه ای کودک در جهت حفظ سلامت دهان و دندان می باشند .

    ـ برای جلوگیری از پوسیدگی دندان تا آنجا که ممکن است از مصرف مواد قندی خودداری کنید .

    ـ سعی کنید به جای شیرینی از میوه و سبزیجات تازه مانند کاهو، هویج استفاده کنید ـ تعداد دفعات مصرف مواد قندی را به حداقل برسانید.

    ـ برای سالم ماندن دندانها حداقل هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه نمائید.

    ـ از شکستن مواد غذائی سخت نظیر گردو ـ فندق با دندان خودداری کنید.

    ـ همیشه سعی کنید همراه فرزند خود دندانهایتان را مسواک بزنید .

    منبع:سایت پزشکان بدون مرز

    دندان های شیری و اهمیت آن


    دندانهای شیری را در 4 دوره مختلف میشود برسی کرد که این چهار دوره عبارت است از :

    1-     از بدو تولد تا 3 سالگی که تمام بیست دندان شیری بیرون میاید و تکمیل میشود

    2-     از سه سالگی تا 6 سالگی که دندانهای شیری تکمیل شده و در این دوره تغییری به لحاظ رویش و یا ریختن دندان شیری اتفاق نمی افتد

    3-      از6 سالگی تا 12 سالگی که در این دوره بچه شروع به ریختن دندان های شیری کرده و دندانهای دائمی اش شروع به رویش کرده و تا 12 سالگی این دوره تکمیل میگردد

    4-     دوره بعد از 12 سالگی که در این دوران هیچ دندان شیری نباید در دهان باشد و غیر از دندان عقل که بعد از 18 سالگی در میاید بایستی تمامی دندانهای دائمی که 28 عدد بایستی باشد رویش یافته باشد

    هر یک از این دوران دارای یک ویژگی هائی است که  با دوره های دیگر متمایز میباشد . نخست ویژگی های هر یک از این مقطع ها را برسی میکنیم و سپس به جزئیات مسائل و مشکلاتی که هر کدام از دوران دارد خواهیم پرداخت

    از بدو تولد تا سه سالگی

          هر بچه ای در مجموع بایستی بیست عدد دندان شیری در بیاورد که هر فکی 10 عدد خواهد بود این بیت عدد دندان شیری معمولا از 6 ماه گی شروع به رویش میکند و تا دو و نیم سالگی همه دندانهای شیری به مرور رویش پیدا میکند و تا سه سالگی ریشه های این دندانها هم تکمیل میگردد .این دوره  مسائل و مشکلات خاص خودش را دارد که با دوره های بعد متفاوت میباشد . زود در آوردن و یا تاخیر در رویش دندان معمولا دلواپسی اصلی والدین در این مرحله میباشد و یا مسواک زدن دندانها در این دوران به طور معمول به دغدغه اصلی والدین تبدیل میشود و......

    دوره سه سالگی تا شش سالگی

         دندانهای شیری بعد از سه سالگی تغییر فیزیو لوژیک محسوسی در ظاهر ندارند و بعد از سه سالگی تا شش سالگی ما تغییری محسوس در وضعیت دندانها در بچه مشاهده نمیکنیم . به این معنی که یک بچه سه ساله که بیست عدد دندان شیری در دهان دارد این بیست عدد دندان شیری در شش سالگی هم خواهد بود و هیچ تغییری هم از لحاظ تعداد و هم به لحاظ ظاهر بچه در این سه سال مشاهده نمیکنیم ...... این دوران هم ویژگی های خاص خودش را دارد معمولا والدین در این دوره با اولین پوسیدگی در دندانهای بچه شان مواجه میشوند . ممکن است عاد اتی مثل مکیدن انگشت و..... تا این دوره ادامه پیدا کند که در این دوره مشکلاتی از قبیل ایجاد فضا در دندانهای قدامی و... را باعث شود ترک عادات دهانی در این دوران بسیار مهم است چون ادامه آن تا مراحل بعدی ضایعات جبران ناپذیری را در فرم صورت و رابطه دندانهای بچه ایجاد میکند .... مسواک زدن بچه در این دوران و نحوه یادگیری طریقه مسواک زدن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است

    دوره شش سالگی تا 12 سالگی

          شروع این دوره با رویش اولین دندان دائمی آسیاب اول در پشت دندانهای شیری در شش سالگی میباشد که به ترتیب ریزش دندانهای شیری بعد از آن به مرور اتفاق می افتد . ریزش دندانهای شیری معمولا ترتیب خاصی داشته و در یک دوره سنی خاصی هر کدام از این دندانها باید بیفتد . اطلاع از ترتیب ریزش دندانهای شیری و دوره ستی که هر کدام از دندانهای شیری بایستی بیفتد از اهمیت خاصی برای والدین برخوردار میباشد . هر گونه به هم خوردن نظم این ریزش ها باید از نظر والدین دور نماند لذا داشتن اطلاعات کافی در این زمینه ضروری است .

    از ویژگی های این دوران این است که ما با دو نوع دندان شیری و دائمی در این دوره مواجه هستیم که این مسئله باعث میشود که این دوره از پیچیده ترین دوران بچه بشمار آید همنیطور که ریزش منظم دندانهای شیری اهمیت دار رویش دندانهای دائمی در دوره سنی خاص از اهمیت خاصی برخوردار میباشد و هر نوع تاخیر در رویش این دندانها بایستی جدی تلقی شود( زمان رویش دندانهای دائمی را میتوانید در قسمت شناسنامه دندانها در همین سایت مطالعه فرمایید ....) بی توجهی به دندانهای دائمی تازه رویش یافته در این دوره سنی معمولا باعث مشاهده اولین پوسیدگی در دندانهای دائمی بخصوص دندانهای آسیاب اول دائمی که شش سالگی رویش پیدا میکند و والدین به اشتباه آنها را هم شیری به حساب می آورند میشود ...

    دوره بعد از 12 سالگی

          آخرین دندان شیری بایستی تا 12 سالگی بیفتد . بعد از 12 سالگی نبایستی هیچ دندان شیری در دهان باشد .... باقی ماندن دندان شیری بعد از این سال غیر طبیعی بوده و بایستی حتما پی گیری شود .(برای اطلاع بیشتر به مقاله علل نیفتادن دندانهای شیری در همین سایت مراجعه فرمایید) بعد از سن 12 سالگی با وجود اینکه دندان شیری نبایستی در دهان باشد و شاید تصور شود که پس این دوره ربطی به دندان شیری ندارد؟ ولی علاوه بر باقی ماندن دندانهای شیری در این دوره و برسی مشکلات ایجاد شده به همین خاطر .... ما بعضی مشکلات در بعد از 1تا2 سالگی داریم که ارتباط مستقیم دارد با دندانهای شیری در دوره های قبل از جمله ردیف نبودن دندانها در نوجوانان و یا درمانهای سریال اکسترکشن که بایستی در این دوره برسی گردد.